2009. március 25., szerda

Szelíd turizmus alternatívák

Kulcsosházak

A magyarországi turistaszálláshelyek egyik jellegzetes és sokak által kedvelt formája a kulcsosház. Eltérően a turistaházaktól és a turistaszállóktól nincs állandó személyzete, így ára is jóval olcsóbb azokénál. A kulcsosházakat többnyire egyesületek, szakosztályok tartják fenn, felügyelője legtöbbször a ház közelében vagy a házhoz legközelebb eső településen lakó gondnok. Érkezéskor általában tőle kell átvenni és távozáskor neki kell leadni a ház kulcsait. A kulcsosház félig-meddig önellátó intézmény, speciális helyet foglalnak el a turistaszállások között. Az ide érkező vendéget a falra függesztett házirenden kívül az várja, amit az előző csoport otthagyott. Ebből az alapvető tényből következik a legfontosabb írott-íratlan házszabály, a házat mindenki olyan állapotban hagyja el, amilyen állapotban maga is szívesen találná.

Lassú utazás

Utazásszemlélet, nem lassú közlekedés. Gyakran egyszerűen házcserét jelent, ahol a vendég „átveszi” a ház környezetének, tulajdonosának életritmusát. „A ráérős utazó nem akar egyszerre mindent látni egy utazás során, hiszen bármikor visszajöhet.” – Paulin Kenny a SlowTraw.com egyik alapítója. Előnyei: beleéled magad egy másik kultúrába, más nyelvi környezetbe; helyi javak fogyasztása, pénztárcabarát megoldás.

„Kölcsönös befogadás”

2004-ben találta ki az Casey Fenton a „kanapészörfölésnek” fordított couchsurfinget, amely mára tömegeket megmozgató közösségi utazási formává nőtte ki magát. Tagjai szívességi alapon adnak ingyenes szállást egymásnak szerte a világon, vállalják egymás kalauzolását, esetleg még összejöveteleket is szerveznek a messziről érkezett tiszteletére. Aki részt szeretne venni ebben a közösségi turizmusban, annak csak regisztrálnia kell magát a weboldalon. Egy-egy ilyen utazás után a látogatónak minősítenie kell a vendéglátást, a vendéglátónak a vendéget és ez a minősítés referenciaként az illetők neve mellé kerül a honlapon. Ez az úgynevezett "vouch", amely lehet jó és lehet rossz, és csak az adhatja, aki már kapott legalább hármat. A "vouch" egyben garancia arra is, hogy az adott tagok körül minden rendben van. Garancia a szélhámosokkal szemben az is, hogy minden tag köteles megadni lakcímét, és a szervezők erre a címre küldenek el neki egy kódot, amelyet a továbbiakban használniuk kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése