2009. május 6., szerda

Kanapészörf - újból

Egy áprilisi hír szerint Budapesten szilvesztereznek idén az európai kanapészörfösök. Ugyan ez nem "nagy" bejegyzés, de még lehet jelentkezni :)

Webturizmus?

Online utazni ugyan nem lehet, de utazást előkészíteni, az utazásra felkészülni igen. Ezt a tevékenységet és az utazás élményeinek internetes megosztását lehet akár webturizmusnak nevezni. Az élmények megosztásából hasznos infókhoz is juthatunk, megtervezhetjük a nyaralást (telelést) akár utazási irodák nélkül is. Saját szempontrendszerünk szerint tervezve útjaink, akár az ökoturizmus kategóriájába is beleférhetnek. Egyre több oldal foglalkozik ezzel a témával, több-kevesebb sikerrel, létezik azonban jól használható is közöttük, pl. webturista.hu, vagy ez a linktár.
Az utazási portálok többsége azt kérdezi legelőször, hová szeretne utazni az ügyfél, és ahhoz szab minden mást az autóbérléstől a fakultatív romlátogatásig. Ezen kíván változtatni az amerikai-magyar koprodukcióban létrehozott Joobili, közösségi utazási szájt. A Joobili (ejtsd: dzsubilí, mint jubileum) alapötlete, hogy adjuk meg az időt, vagy időintervallumot, amikor utazni akarunk, aztán a közösség tagjai által feltöltött ajánlatokból válasszuk ki, hová érdemes éppen akkor menni. A találatok között tematikusan is kereshetünk.

Nemzeti parkok

Az ökoturizmusban kiemelt helyen állnak a nemzeti parkok, mint természeti vonzerő és turisztikai célpont. Magyarországon folyamatosan fejlesztik látogatható területeket, újabb és újabb tanösvények létesülnek. Egy 2008. decemberi tájékoztató alapján a legújabb fejlesztések talán EU-s támogatásokból valósulhatnak meg.

Irodalmi emléktúrák

A magyar irodalom nagyjaival kapcsolatban álló múzeumok, emlékhelyek, bemutatására vállalkozott a közelmúltban egy új kiadvány, az Irodalmi emlékhelyek Fejér megyében. A kiadvány túraútvonalakat is kínál az irodalom szerető turistáknak. Az öt javasolt tematikus túra (Székesfehérvár, a Velencei-tó és környéke, a Váli-völgy, Vértesalja és Mezőföld) az összes fontos állomásra elvezet, megidézve a magyar irodalom számos kiemelkedő személyiségét. Az útvonalak tervezésekor figyelembe vették a környéken található kastélyokat és kúriákat is, hogy teljesebbé tegyék a bemutatást, hiszen sok helyütt maguk az irodalom és művészet mecénásai és rajongói voltak e jeles épületek tulajdonosai.

2009. május 5., kedd

Zöldebb BA

Egy áprilisi bejelentése alapján a British Airways 2050-re 50 százalékkal csökkentené gépparkjának széndioxid-kibocsátását. A légitársaságok között ez az egyedülálló környezetvédelmi célú vállalás azt jelentené, hogy nettó széndioxid-kibocsátása a 2005-ös 16 millió tonnáról évi nyolcmillió tonnára mérséklődne az évszázad közepére. Mindezt a légitársaság környezetbarát repülőgépek vásárlásával, alternatív üzemanyagok és új technológiák felhasználásával valamint jobb hatásfokú útvonaltervezéssel kívánja elérni. Emellett a British Airways az egyetlen légitársaság a világon, amely – egy brit szervezeten keresztül – részt vesz a széndioxid-kibocsátási kvóták kereskedelmében. ... itt

A Föld Órája akció

Egy sikeres ötlet, ami a turizmust is érinti és amihez számos intézmény csatlakozott, a március 27-én megrendezett Föld Órája akció. Ezen az estén minden csatlakozó a helyi idő szerint 20.30 és 21.30 között leoltja a villanyt és kikapcsolja elektromos készülékeit. A már harmadik éve megrendezett akcióban a turisztikai látványosságok mellett hotelláncok és repterek is részt vettek.
...itt

Ökológiai lábnyom

Az ökológiai lábnyom valójában egy értékelési módszer: fogalom egy hektárban megadott értéket takar, melynek számítása során számba veszik egy adott embercsoport tevékenysége során felhasznált, illetve leadott energiát és anyagokat. Ezzel a módszerrel felmérhető akár egyének környezetre gyakorolt hatása is. (Kiszámíthatod!)Az emberiség ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a Föld biológiai kapacitása, vagyis olyan mértékben használjuk fel a természet erőforrásait, amellyel annak regenerálódó képessége már nem tud lépést tartani. A természetre nehezedő növekvő nyomás az élőhelyek pusztulásához, leromlásához vezet, és a biológiai sokféleség vissza nem fordítható pusztítását eredményezi. Mindez az élőlények sokaságának és magának az emberiségnek a jövőjét egyaránt veszélyezteti.
Bővebben... itt